The chapel in the wood

Damona-Art ha aggiunto una foto al pool:

The chapel in the wood

Infrared HDR……

Als je vanuit de Bosdreef dit monument barstensvol charme nadert, lijkt het alsof je voor een kerkje staat. Je bevindt je echter aan de ingang van een van de grootste kapellen van Vlaanderen.

Midden in het Meerdaalwoud liet Hendrik van Dongelberghe, ridder van Herlaer, Zillebeke en Vaalbeek en heer van Korbeek-Dijle en Steenbergen in 1652 dit prachtige gebouwtje oprichten. Op deze plaats hadden omwonenden een Mariabeeldje aan een oude eik opgehangen. Dit bleek op miraculeuze wijze mensen te genezen van de ‘heete korze’, wat we nu kennen als koorts. Toen in 1793 de Franse revolutionaire legers kerken, kloosters en kapellen vernielden, bleef de Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergenkapel gespaard. In 1980 werd de kapel opgenomen in de lijst van de beschermde monumenten. Sinds 2002 beheert Erfgoed Vlaanderen samen met de Vrienden O.L.V. van Steenbergen het intrigerende bouwwerk. Intussen is de kapel opnieuw gerestaureerd en schittert ze als nooit tevoren, mede dankzij de steun van de vriendenvereniging.<br />
In de kapel vind je 17de-eeuwse altaren en schilderijen; het dakgewelf is volledig afgewerkt met een stucwerkplafond. In een eerste restauratiefase werd hard gewerkt om de vochthuishouding in de kapel terug onder controle te krijgen (muren, ramen, regenafvoer van het dak …). Vervolgens werd het interieur aangepakt (altaren, wandschilderingen, meubilair …).
De kapel ligt middenin de bossen, aan de rand van de Zoete Watervijvers in een ideale omgeving voor wandelaars en fietsers. De kapel is elke zondagnamiddag open.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato.

16 + 17 =

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.